Nyelandsvejen skole, Frederiksberg

En intelligent løsning til kvikke børn

Skole på Frederiksberg - 10 klasselokaler

Det er svært at holde hjernen skarp i halvmørke, men på skolen på Nyelandsvej er der råd for den slags! Her er ti klasselokaler blevet udstyret med sensorer, så lyset tænder efter behov.

PROJEKTOVERSIGT

Nyelandsvejen skole

ENERGIBESPARENDE LØSNING

LK KNX loftPIR med dagslysregulering og IR, KNX/DALI gateway og KNX tryk i LK FUGA®

KUNDEFORDELE

  • Lavere elektricitetsforbrug – intet lys står og brænder forgæves
  • Et godt indlæringsmiljø med en god og konstant arbejdsbelysning
  • Overskuelig kabelføring
  • Fleksibilitet i forhold til at udvide eller ændre systemet design

Mens eleverne dovent dasede sommerferien væk, gennemgik Skolen på Nyelandsvej en omfattende renovering. Nu kan børn og lærere glæde sig over, at skolens klasselokaler ikke bare er blevet lyse og rare at være i – de er også blevet udstyret med intelligent lysstyring i form af KNX med gateway til DALI. Ti af skolens klasselokaler er udstyret med en Schneider Electric KNX PIR med lyssensor, der hele tiden måler mængden af lys i lokalet. Bliver der for mørkt, sætter den bare mere blus på. Og tilsvarende skruer den ned for lyset på de klare sommerdage. PIR’en noterer sig også, om der er elever i lokalet. Hvis ikke – så slukker den alt lyset.

Samtlige KNX betjeningstryk er i det kendte LK FUGA-design.”KNX er ret nemt at arbejde med, når man først har prøvet det et par gange. Der er stor frihed i systemet, så at arbejde med KNX er mest af alt begrænsningens kunst,” fortæller Palle Jensen, der er installatør hos MJ Elektro. ”Den største udfordring er faktisk at programmere systemet, så det passer til kundens behov. Der er så mange muligheder, og man kan godt blive fascineret.

Energibesparelser

Ti af skolens klasselokaler er udstyret med en Schneider Electric KNX PIR med lyssensor, der hele tiden måler mængden af lys i lokalet. Bliver der for mørkt, sætter den bare mere blus på. Og tilsvarende skruer den ned for lyset på de klare sommerdage. PIR’en noterer sig også, om der er elever i lokalet. Hvis ikke – så slukker den alt lyset. 65% af alt det, som systemet kan – i stedet for at lytte til, hvad kunden reelt har behov for.”Renoveringen af skolen var oprindelig planlagt til at være en ren DALI-styret installation. Men ved at lade DALI gå hånd i hånd med KNX, er installationen blevet langt mere fleksibel. ”En anden fordel er, at KNX og DALI giver meget stor fleksibilitet. Det er forholdsvis nemt at udvideinstallationen eller ændre den på et senere tidspunkt.”Palle Jensen har et godt råd til andre installatører, der skal installere KNX- og DALI-baseret lysstyring hos deres kunder: ”Husk at undervise slutbrugeren grundigt i systemet. Fra barnsben er de fleste af os opdraget til, at vi tænder og slukker lyset på en kontakt. Og det ligger meget dybt i os.” ”Slutbrugeren skal vide, hvordan systemet fungerer og hvorfor man stort set aldrig skal røre ved det. Det er kun ved overstyring, at der skal røres ved kontakterne.”

Anvendelse

KNX FUGA betjeningstryk
Monoblok er en integreret enhed til manuel betjening af flere funktioner som lys, persienne, scenarier, mm. En LED pr. tryk kan vise status eller forskellige driftmodus
Tekniske data


Læs mere i LK Kataloget
 

Tilbage